Gezamenlijke controle politie, Douane en Belastingdienst

Door politiemensen uit het district De Baronie is woensdag tussen 14.00 en 22.00 uur, in samenwerking met de Belastingdienst Autoteam, de Belastingdienst en de Douane een controle gehouden op de snelweg A58, ter hoogte van bedrijventerrein Vosdonk. Automobilisten werden daar van de weg gehaald en naar de controleplaats aan de Ecustraat in Etten-Leur geleid.

De controle was voor de politie onder andere gericht op de aanpak van ondermijning en het aanpakken van mobiel banditisme. De Belastingdienst en de Douane controleerden op hun beurt onder andere op openstaande vorderingen. Tijdens de controle werden de medewerkers geassisteerd door Traffic&Safety verkeersregelaars. Auto’s werden gescand door de zogenoemde ANPR-camera. Wanneer er een ‘hit’ was volgde een volledige controle van de auto en de inzittenden.

In totaal zijn 16.925 auto’s gescand en volgde in 206 gevallen een volledige controle.

De resultaten

De politie heeft 44 bekeuringen uitgeschreven. Onder andere twaalf daarvan waren voor een verlopen APK, een automobilist reed met een ongeldig rijbewijs en eentje met een ingevorderd rijbewijs. Twee andere bestuurders hadden geen rijbewijs. Twee mensen droegen geen autogordel, eentje haalde rechts in. Ook werd iemand bekeurd voor het niet handsfree bellen en reed een ander in een auto die niet verzekerd was. Verder werd er door de politie nog een knuppel in beslag genomen en werden twee automobilisten betrapt op het rijden onder invloed. Ook werd er voor ruim 6000 euro aan openstaande boetes geïnd. Een 30-jarige man uit Middelburg en een 26-jarige man uit Etten-Leur werden nog aangehouden als verdachte van overtreding van de Opiumwet. Zij waren in het bezit van een hoeveelheid harddrugs.

Door de Douane werd bij een automobilist ruim 21.000 euro aangetroffen. Dit geld was niet aangegeven bij binnenkomst in de EU. De eigenaar kreeg een boete van € 350,-. Ook werden 52 documenten gecontroleerd, maar hierbij werden verder geen bijzonderheden waargenomen.

De Belastingdienst/Autoteam heeft dossiers opgemaakt waarbij een aanslag van € 1500,- volgt voor zes automobilisten en een keer geconstateerd dat een handelaarskenteken misbruikt werd. Hiervoor bedraagt de boete € 800,-.

Door de Belastingdienst werd in totaal € 176.664,- aan openstaande vorderingen geïnd. In hun opdracht werden ook nog eens veertien auto’s getakeld en op 44 auto’s werd beslag gelegd omdat mensen hun belastingen niet betaald hadden.